Tolv religioner på ett år? Go!

Jag har nämnt det i förbifarten. Jag har snackat om det med vänner. Jag har, någon gång, uppdaterat Facebook om saken. Men jag har inte sagt det offentligt, och nu är det dags:
 
Jag ska härmed prova tolv religioner på ett år.
 
Varför? Tja, varför inte? I en värld som mer och mer fördummas och där folk gräver stenhårt ner sig i sina ideologier och trosuppfattningar - så hårt att de dödar de som tror annorlunda än de själva - är det kanske lätt att säga "fuck religion, det är på grund av den vi har krig och elände".
 
Det tror inte jag. Jag tror inte religion är dåligt innerst inne. Det är makthungriga människor som använder religionen för att piska upp extremism som orsakar det dåliga. Det motarbetar vi lättast med tolerans.
 
Jag tror samtidigt att religioner i sig bara är hjälpmedel för människorna att närma sig de stora frågorna i livet - vem är jag, varifrån kom jag, vad händer då jag dör - och att ingen av dem är extra sann eller, för den delen, extra falsk. De är alla lika sanna och pekar alla på samma sanning.
 
Har du hittat en religion som tilltalar dig - bra. Njut av den. Jag vill, å andra sidan, utforska alla.
 
Eller ja, tolv. Dessa är:
 • Augusti: Wicca
 • September: Taoism
 • Oktober: Ateism/Agnosticism
 • November: Satanism
 • December: Kristendom
 • Januari: Shamanism
 • Februari: Buddhism
 • Mars: Discordianism
 • April: Morminism
 • Maj: Vodoun
 • Juni: Islam
 • Juli: Asatro
Mina mål är dels religiösa: Jag vill praktisera religionen, lära mig om den och tro på den under månaden jag utövar den. Dels är mina mål journalistiska: Jag vill dokumentera upplevelsen och gärna intervjua sådana som tror på de enskilda religionerna. Dels är mina mål konstnärliga, för jag vill försöka använda mig av religionerna i min konst. Och dels magiska: Jag vill utveckla mig själv och förhoppningsvis hitta en sanning som passar mig i slutändan. 
 
Det här ska jag dokumentera i den här bloggen. Vill ni följa med på resan?
 
Resan... Till Freddis medelpunkt. *Fniss* (Foto: Anna Holmlund)
 
 
Allmänt, Andlighet, Tolv religioner på ett år | |
#1 - - Hann:

Som teolog kommer jag följa din resa med stort intresse! Så uppdatera flitigt med mycket beskrivningar :)

Svar: Absolut Hann! Will do :) Och diskuterar gärna med dig under resans gång också! :D
livskrisdom.blogg.se

#2 - - Hanna (tydligen glömde jag ett A i förra kommentaren):

Det går bra att diskutera! Dock är jag kyrkohistoriker så det djupa i religionerna har jag kanske inte helt på koll, men grunder kan jag ändå då jag är religionslärare och läst en del religionsvetenskap ;)

#3 - - Hanna (tydligen glömde jag ett A i förra kommentaren):

Det går bra att diskutera! Dock är jag kyrkohistoriker så det djupa i religionerna har jag kanske inte helt på koll, men grunder kan jag ändå då jag är religionslärare och läst en del religionsvetenskap ;)

Svar: Haha, oj, ursäkta Hanna :D Men bra så! Jag tror ju inte heller jag kommer ner på djupet i religionerna på bara en månad, så det är helt chill :)
livskrisdom.blogg.se

#4 - - Marias Memoarer:

Detta låter så galet intressant!! :) Jag följer gärna din resa på bloggen! Själv skummade jag lite genom en engelsköversatt Koran idag, enbart av ren nyfikenhet :) Skulle vara lite intressant att läsa hela faktiskt. Det påstås så mycket saker hit och dit om vad som står i Koranen, oftast av människor som aldrig ens har öppnat en Koranbok.. Så vore intressant att veta vad det faktiskt står i den på riktigt.

Svar: Ja! Samma här. Jag har en gång bläddrat i en svensk upplaga av Koranen. Ska göra det igen då det blir dags för Islam för min del :)
livskrisdom.blogg.se

Upp